A A A K K K
людям із порушенням зору
Комунальне некомерційне підприємство "Центр реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи м.Бахмут"
Донецька область, Україна

Раннє втручання 2017

Робоча нарада по впровадженню пілотного проекту «Раннє втручання»

03 серпня 2017 року спеціалістами департаменту проведено робочу нараду  з представниками КЗОЗ «Центр реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи м. Бахмут». Були підведені підсумки щодо роботи по впровадженню послуг раннього втручання протягом липня 2017 року. Спеціалісти центру реабілітації звітували про обрані підходи у лікуванні та особливості організації процесу соціалізації діточок. На даному етапі допомогу отримують дві сім’ї. Батькам надаються рекомендації та дидактичний матеріал для роботи з діточками вдома.  Вже є позитивні результати: дітки стають більш контакті та вчаться необхідним навичкам.

Поетапна робота служби раннього втручання на базі КУОЗ «Центр реабілітації дітей з органічними враженнями нервової системи м.Бахмут»

Звернення батьків до служби раннього втручання  здійснюється за телефоном або при особистому відвідуванні служби. Уточнюється загальна інформація про дитину та потреби родини, проводиться бесіда, введення в суть процесу роботи служби, погодження дати та часу проведення первинної оцінки, видача анкет батькам для первинної діагностики. Служба раннього втручання працює  в команді з 5 спеціалістів  (логопед, психолог, соціальний педагог, фізіореабілітолог, лікар – педіатр). В роботі команди використовуються спостереження за дитиною в громадських місцях та домашні візити.

 

Первинне оцінювання проводиться у присутності батьків двома спеціалістами і займає 40-50 хвилин. Важливою частиною процедури  первинної оцінки є відеозапис, який фіксує поведінку дитини. Відеозапис проводиться при лише при згоді батьків. Це дозволяє більш детально проаналізувати поведінку та психоемоційний стан дитини, обрати правильний погоджений запит, визначити пріоритетність закріплених спеціалістів ( якщо дитина потребує розвиток мовлення, тоді обов’язково буде закріплений логопед + психолог або соціальний педагог, якщо у дитини проблеми з моторикою –  буде закріплений фізіореабілітолог +психолог або соціальний педагог).

Через тиждень після проведення первинної оцінки, запрошуються батьки без дитини для обговорення діагностики, ознайомлення та погодження запиту.

На наступному етапі складається програма роботи служби та визначається smart – мета.

Базовими для побудови програм є наступні поняття:

  • ключова проблема;
  • мета втручання ( в форматі smart ).

Smart-мета – це мета, до якої прагнуть батьки та спеціалісти (максимальний строк – 4 місяці). Вона повинна бути:

  • конкретною, зрозумілою для спеціалістів та батьків;
  • вимірюваною, з конкретними критеріями оцінки результатів;
  • досяжною, з урахуванням можливостей дитини, родини, спеціалістів;
  • актуальною, важливою саме в даний період розвитку;
  • визначеною за строком.

По досягненні позитивного результату визначається нова мета.

Вихід з програми відбувається:

  • по досягненні дитиною 4-х років;
  • у зв’язку з істотною корекцією її стану, який припускає можливість гармонійного розвитку дитини без підтримки програми;
  • у зв’язку із сімейними обставинами.

КЗОЗ «Центр реабілітації дітей з органічними ураженнями нервової системи м.Бахмут» отримав меблі, обладнання та навчальний матеріал,  придбані за кошти ЮНІСЕФ відповідно до затвердженого набору

Джерело :https://doz.donoda.gov.ua/

Код для вставки на сайт

Вхід для адміністратора